За сладък сън


Не знам как е у вас, но в нашето семейство сме два поспаланковци, аз и Тошко. Можем да спим навсякъде и по всяко време. Това особено се отнася за мен, обожавам да спя и да сънувам. Понякога сънищата ми са пъстроцветни и наситени като детски калейдоскоп, а понякога мрачни и страшни, но винаги се чувствам все едно живeя още един живот. Навремето имаше един детски филм, за едно момиченце, което живееше един живот наяве и съвсем различен, когато спеше. Просто се пренасяше в един друг свят. Затова и съчуствам на хората, които страдат от различни форми на безсъние. За жалост съпруга ми е точно от тях. Разбира се, причината се корени в стреса, във всекидневното напрежение, в липсата на време за спорт, в липсата на баланс между физическо и умствено натоварване. Пробвал е какви ли не билкови препарати, сиропи и хапчета без успех. Наскоро във вестника ми попадна една интересна информация за български билкови възглавници, които предизвикали фурор на някакво изложение в Берлин. Поразтърсих из интернет с надеждата, че ще открия фирмата производител, но попаднах на дори по-интересни неща като как са прави билкова възглавница. Основните билки, които спомагат за добрия сън са: суха лавандула /цвят/, суха върбинка /цвят/, хмел /сухи стебла/ корен от теменуга /стрит на прах/. Възглавничката се прави с размери 3 на 3 см или 5 на 5. Поставя се под голяма възглавница и е препоръчително вечер да се размачква, за да се усили аромата на билките. При едно излизане по друг повод минах случайно край билковата аптека в София, която се намира в една пресечка на уличка Шишман и си взех лавандула и хмел. Това бяха билките, които запомних:) И тъй като сме в месеца на любовта, реших да направя една възглавничка с форма на сърце. От наличните у дома платове изрязох две сърца, съших ги и напълних с билките.

 
Получи се много ароматна и закачлива възглавничка.

 От все сърце се надявам този лек за сладък сън да има бързо и дълготрайно действие. Хубав и приятен ден ви пожелавам и ви поздравявам със стиховете на Дамян Дамянов и по-специално със "Остани тази нощ".

Остани тази нощ! Тук при мен остани!
Двете тежки врати на любовта ще ни скрият.
Ще ни пазят отвън тези неми стени.
За една нощ сами ще избягаме ние.
Ще избягам във теб, ще избягаш във мен.
В тиха златна гора ще потънеме двама
и ще гоним насън оня дивен елен,
който бяга във нашите сънища само!
Остани тази нощ! Твоят сребърен сън
ще е моя загадка и дъх в тъмнината!
Остани тази нощ! Като куче отвън
ще ни пази до утрото будният вятър...
Остани тази нощ!...Остани!...Остани...
И прекарай ръка по лицето ми тъмно -
като в лист изпомачкан мойте бръчки махни!
...А когато от наште целувки се съмне,
и когато се вдигне небесния кош,
ти излез, разкажи по най-бързия вятър
за човешката обич и за нашата нощ -
и ще стане по-светла земята


3 коментара:

  1. Интересно, Интересно.. Ще си запиша билките някъде, за да го пробвам и аз..

    Дано сладкото сърчице помогне на съпругати да спи добре :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ще опитам! Изглежда ароматно и упойващо твоето сърчице!
    Дамян Дамянов е неповторим, нали!

    ОтговорИзтриване
  3. Да Лара, обожавам стиховете му:)))
    Покрай това сърчице се сетих за събуждащо такова, мисля, че ще се получи ако се напълни с зърна от кафе и се сложи на бюрото в офиса за сутрешно разбуждане.

    ОтговорИзтриване