Да поиграем у дома


Комбинацият болно дете и лошо време не е от най-приятните. Идва момент, когато всички детски филмчета са изгледани, всички приказки изчетени, пъзелите са наредени, а игрите изиграни по няколко пъти. А от какво има нужда едно дете – от приятели и игри. За жалост да осигуря първото към момента е невъзможно, затова се фокусирам върху второто. Напоследък една от любимите игри на сина ми е т.нар Memory game, чиято основа цел е да провокира тренировката на паметта у децата. Знаете я много добре, еднакви по двойка предмети, които са обърнати с гръб и целта на всеки играч е да намери еднаквите, печели този, който е събрал най-много двойки предмети. До вчера у дома единствената такава игра бе на основата на шоколади, да, една от най-известните марки белгийски шоколад е направила страхотен подарък на децата – кутия с шоколади под формага на memory game. Любимата игра на сина ми и то не заради шоколадите, за което говори и факта, че от 22 шоколадчета до сега са изядени само 6. Но по стечение на обстоятелствата, в момента Тошко не може да яде шоколад или както се шегуваме у дома, сега той плаща “данък хомеопатия” и за да не го лишавам от тази игра аз реших да си направим наша си игра. Изрязохме 16 еднакви квадрата от бял картон и оставаше само да изберем тема на илюстрациите, и Тошко без колебания отсече “Динозаври”. Тук вече активно се включих аз и ръководейки се от наличните у дома книги и енциклопедии за динозаври, криво ляво ги нарисувах. Заложих на по-непознатите динозаври като Анкилозавър, Спинозавър, Хадрозавър, Стиракозавър, Хилеозавър, Еласмозавър, Кецалкоатъл и Стегозавър.
 Сега, за някои от двойките е приложима и играта "Открий седемте разлики", но все пак критерий за моето рисуване е единствено и само синът ми и щом той ги прие, това ми е достатъчно:))))Първоначално реших да оцветим гърба на картона в червено с пастели и с тази задача се зае Тошко. Впоследствие се оказа, че това е грешка, защото пастелите цапат и както се вижда на снимките, част от картончетата се оцветиха в червено. Затова, изрязохме от оранжев картон квадрати и ги залепихме на гърба на динозаврите.
 Играта пожъна голям успех и в ранния следобед с Тошко я играхме в компанията на домашно приготвена лимонада с бъз, идеална по думите на баба ми за кашлящи човечета. Рецептата я правя на око, този път за около един литър вода сложих два обелени и нарязани лимона, няколко съцветия от бъз и оставих да престои 24 часа в хладилник. Прецедих през марля, до пълното изтискване на лимоните, добавих мед и малко лимонтозу и гототово. За да бъде удоволствието мега голямо си я сервирахме в коктейлни чаши.
Тук е момента на дегустацията:)
Така де, като сме болни да не би да се лишаваме от приятни моменти, напротив създаваме си ги непрекъснато:)

2 коментара: