Наближава един Велик Великден

Да, остава само една седмица до Великден и само три дни до боядисването на яйцата. Харесвам всеки ритуал, част от този празник от боядисването на яйцата до обикалянето на църквата. Последното го практикувам единствено в родния ми град Тервел, където църквата е много малка и събирането на толкова много хора я прави да изглежда така величествена. В София избягвам големите тълпи, които ме задушават и обезличават. В Тервел, в тълпата се чувствам защитена и заобиколена от любов и не само защото познавам по-голямата част от хората.

Тази година позакъсняхме малко с великденската украса у дома. Пролетна умора що ли, не знам. Още преди седмици отскочих до магазин Слънчоглед и останах леко разочарована. Окавах повече идеи за украса, може да е било раничко. Снабдих се само с три яйца от стиропор.  Вчера пропуснахме работилницата на Шареното, защото се насладихме на лукса наречен Баба:) Тези, които като нас си го позволяват два, три пъти в годината ще ме разберат. За сметка на това включихме баба активно във великденската украса. Само да вметна, че майка ми работи в центъра за работа с деца в Тервел и правят невероятни неща, от рисуване на стъкло до мозайки от различни видове ядки. Така че нашата баба не е случайна. И така всичко започна от един комплект гипсов заек и бои към него.
Личи си почерка на Тошко:)
Яйцето на майка е най-страхотното, не е просто яйце, а малка картина и затова ви го показвам от различни ъгли.

Моето яйце е доста по-скромно, но затова пък шарено, да се знае откъде идвам:)

И накрая творбата на Тошко, която претърпя доста трансформации. Толкова е самокритичен към себе си, че понякога това ме плаши. То беше едно рисуване, миене и започване отново, че не знам как материала въобще оцеля. В крайна сметка заложи на червеното и нарисува букви отгоре, както може да видите от горната снимка.
Като бои използвахме боите от комплекта със заека и обикновени водни бои. Сложихме яйцата върху шишчета за печене и ги ранжирахме в една ваза с изработени от нас цветя, за чията направа използвахме останала от един подарък опаковъчна хартия и шишчета отново. За листа използвахме зелен картон.
Ето и крайния резултата
Сложихме заека и поставките за яйца, които направихме миналата година от глина и украсата ни е готова.

Снощи изпекох и поредната доза козунаци
Остава само най-хубавата част - боядисването на яйцата, но има още време:)
Желая ви много приятна седмица!

Няма коментари:

Публикуване на коментар