Международен ден на детската книга


Днес е международният ден на детската книга в чест на рождението на Ханс Кристиян Андерсен. Един наистина заслужаващ нашето внимание празник, защото детската книга е първият пътеводител на нашите деца. Тя ги отвежда в приказни страни, среща ги с попътечовци, зли магьосници, змейове и дракони, открива им нечувани тайни и ги омайва до степен, че да забравят за телевизора и компютъра. Ммм, обожавам книгите, детските също и много се радвам, че имам възможност чрез сина си да посегна пак към тях и да се потопя в приказния им свят. Като стана дума за приказки, по повод празника на детската книга Столична библиотека организира конкурс за детски рисунки на тема “Моята любима приказка”. Тошко веднага реши да участва и му бе нужен само час за да реши коя всъщност е любимата му приказка. И тя е “Житената пита”. Ето каква е тя в неговите очи
 
Днес с една приятелка и децата отидохме в Борисовата градина и се насладихме на изложените детски рисунки. И не само на тях, използвахме празника за да зарадваме децата с книга разбира се. Тошко си избра “В света на невероятните машини”. 

Първоначалният ми скептичен поглед моментално се разсея във въздуха щом я отворихме. Пълна е с интересни факти и схеми на самолети, кораби, подводници и чакам с нетърпение да започнем да я четем довечера. Интереса на Оскар към скелетите го отведе до Енциклопедия на човешкото тяло на издателство ФЮТ и в най-скоро време очакваме да ни изненада с интересни познания за човешкото тяло.
Последната детска книга, която прочетох, макар че е по правилно да кажа буквално изгълтах на един дъх е Сраната на сънищата. Кралска кръв. това е втората част от трилогията на Юлка, един любим в нашето семейство автор.
Юлка плени Тошко с прикюченията на Кръстьо в долната земя и играта, в която ключови фигури са белият и черният овен, а мен с историята за Тина и Графиня Батори. Много се радвам, че има такива български автори:)Днес бе един наистина чудесен празник! Отбележете го и вие, разтворете една нова книга с вашето дете и се потопете в света на вълшебството!

Няма коментари:

Публикуване на коментар